Globaal lesoverzicht

Soorten vrachtwagenrijbewijzen en minimumleeftijd

Het C-rijbewijs is voor vrachtwagens zwaarder dan 3.500 kg.

U moet voor het afleggen van het examen C en CE minimaal 21 jaar zijn. Als u uw rijbewijs C in combinatie met uw vakbekwaamheid code 95 haalt, dan mag u examen doen vanaf 18 jaar.

Geldigheidsduur C-rijbewijs

Alle C-rijbewijzen zijn 5 jaar geldig. Het CBR kan op grond van medische redenen of leeftijd besluiten een rijbewijs met kortere geldigheid af te geven.

Verplichte medische keuring bij verlenging vrachtwagenrijbewijs

Houders van rijbewijzen van categorieën C en CE moeten bij iedere verlenging van hun rijbewijs een medische doen.

Wij kunnen u aanbieden:

C-rijbewijs voor vrachtauto’s met een gewicht groter dan 7.500 kg


Theorieopleiding

  • RV1: Theorie over Verkeer en Techniek
  • V2C: Theorie over Administratie inzake het goederenvervoer
  • V3C: betreft drie casestudies over o.a. milieu, veiligheid en gedrag, (zie ook Code 95 vakbekwaamheid)

Na afronding van de theorie start de rijopleiding praktijk. Om een goed advies te geven over het aantal rijlessen en de indeling van een compactopleiding is het verstandig een rijtest af te spreken. Na deze test zal de rijopleiding plaatsvinden. De opleiding kan in circa 1 week afgerond worden.

Praktische en besloten terrein toets (verplicht voor Code 95)

Praktische toets:

Tijdens de Praktische Toets worden onderwerpen getoetst als het vastzetten van lading, het voorkomen van criminaliteit, illegaliteit en fysieke risico’s, het invullen van een Europees schadeformulier, maatregelen bij noodsituaties en het reageren op wensen, behoeften en gedragingen van passagiers.

Toets besloten terrein:

Bij de Toets Besloten Terrein wordt de vakbekwaamheid van de kandidaat op het gebied van voertuigcontrole en manoeuvreren getest.

Vervolgopleiding vrachtwagen met aanhanger

Na afronding van het vrachtwagen rijbewijs kan men inschrijven voor de vrachtwagen met aanhanger, de Rijopleiding E achter C. Dit is uitsluitend een praktijk opleiding. Het is verstandig om een rijtest te doen zodat wij het niveau kunnen bepalen. Deze rijopleiding kan in een aantal dagen worden afgerond.

© Copyright 2020 - V-TAS